Ugrás a fő tartalomra

HPE TSS Network view day 3

HPE TSS Network view day 3


Exam day 1
Tegnap este a HPE Magyarország megvendégelt minket egy impozáns helyen így a harmadik nap nehezített pálya volt, mind koncentrációban, mind a feladatok összetettségében is, ugyanis eldöntöttem, hogy kihasználom az alkalmat és levizsgázom ACDP-ből. Mivel erre konkrét időt külön nem csináltam az előadások között, így 2 előadást kellett áldoznom erre a feladatra. Lentebb leírom, hogy melyik kettő volt az és miért.

Deep dive into network architecture with Aruba SD-Branch (professional)
A téma izgalmasnak ígérkezett, de a figyelmem hamar lankadni kezdett, mert olyan érzésem volt mintha a Software Defined rész nem kapott elég hangsúlyt. Kicsit mintha az SD-Branch csak SD-Brand-esített Aruba kontroller architektúra lett volna Aruba Central-al, és ClearPass-al kiegészítve, ami azért elég sok ügyfél igényét lefedi, de nem biztos hogy igazi SDN megoldás... Ez annyira felbosszantott, hogy kijöttem az előadás közepén és bementem a Test Center-be vizsgázni, hogy megnyugodjak :). Így aki többet szeretne megtudni a technológiáról annak figyelmébe ajánlom az alábbi linkeket:

https://www.hpe.com/us/en/newsroom/press-release/2018/06/aruba-introduces-integrated-sd-wan-lan-and-security-solution-to-power-the-software-defined-branch.html

https://packetpushers.net/aruba-networks-joins-sd-wan-crowd-sd-branch-release/

Ennek következményeképpen lemaradtam a szintén ígéretesnek hangzó:
Aruba ClearPass Authentication Technologies DeepDive-ról... :(

HPE6-A67 Designing Aruba Solutions 
Nem volt könnyű a vizsga, megszenvedtem vele, sokat a Candidate agreement miatt nyilván nem mondhatok el, de aki megveszi a hivatalos Study Guide-ot és lelkiismeretesen (nem úgy mint én) átolvassa, ha nincs előképzettsége megtanulja a leírtakat, akkor az jó eséllyel sikeresen teljesíti a vizsgát.
Szerencsém volt mert a gyártó specifikus dolgokat azért megtanultam, a többit meg basic Networking-es tudásból pótoltam, és az is sokat segített, hogy a kollégákkal együtt tanultunk úgyhogy:

bada-bumm-tsss
Na de térjünk vissza az előadásokhoz... A következő előadás amire bementem az a:
AMD-Optimizing your AMD EPYC based HPE ProLiant DL385 and ... (expert)

Newmannal ketten mentünk, így aki az AMD-re és DL3x5-re kíváncsi annak ajánlom ezt az írást:

https://newman.cloud/2019/02/14/epyc-battle/

Mert én egészen más aspektusból vizsgáltam a CPU architektúrát, persze hasonló következtetéssel mint Newman.

Netwörkösként (:D) és a hálózat-virtualizáció híveként, én azt próbáltam kihámozni az előadás során, hogy az EPYC processzoros architektúrák vajon mennyire NFV képesek. Az előadáson elhangzott a lányoktól - igen lány mérnökök voltak az előadók - hogy NFV ready... Miért is?
AMD - 32 core 128 PCIe bus, 8 ch DIMM, 2TB RAM-ig skálázható platform
Intel - 28 core ... a lényeg hogy kevesebb mint az AMD-nél
Több vCPU, több vRAM, erősebb VNF...
Sajnos nem ilyen egyszerű, mert az AMD 32 magos architektúrája nem 1*32 core, hanem 4*8 core, ami nagy VM-ek esetén - pl: 10 vCPU vagy 20GB RAM - nagyobb késleltetést okoz NUMA miatt... Így arra következtetésre jutottam, hogy inkább ez lesz a NFV infrastruktúra esetén a megoldás:
32 core = 4*8vCPU VNF vagy 8*4vCPU VNF vagy 16*2vCPU VNF, vagy 32 1vCPU VNF javasolt 2-16 GB RAM mellett....


NFV platform esetén AMD processzorral szerelt szerver akkor lesz jó, ha nekem nem egy nagy teljesítmény igényű (virtual PE) VNF-et kell létesítenem, hanem sok kis kapacitású service VNF-re van szükség. PL: vCPE, vagy kisebb vFW. Az előbbinél inkább maradjunk Intel alapú platformon.

Aruba Instant WLAN with HA (professional)
Hasznos és érdekes volt az előadás, sajnos engem még WLAN nem köt le annál jobban mint amit egy-egy vizsgára meg kell tanulni, így tehát akit érdekel a téma az kérdezze a kiváló Wifi-s szakembereinket.
Aruba VSX indepth demo (expert)
ArubaOS-CX alapú rendszerek, nagyon kifinomult (ProvisionOS-hez képest) képességekkel rendelkeznek, ilyen például a VSX is, ami csak két betűben tér el a VPC(virtual Port-channel)-től. Ez egy Aruba properitary protokoll, ami azért VPC-hez képest azért sokat fejlődött és javult. Pl VPC-ben összerakott SW-k esetén a konfig-nak csak a FEX része szinkronizálódhatott(amikor én ezzel találkoztam) , és ami azon kívül volt az kézzel kellett a VPC peer-eken felkonfigurálni. Az Aruba VSX-nél a konfigurációban megadhatom, hogy melyek azok a részek amik szinkron Control Plane-t igényelnek, és melyek azok amik egyedi konfigurációk. Ami ennek kapcsán tetszett még, az a
vsx upgrade tftp:....

Ami VSX tagok szinkron upgrade-jét indítja el anélkül, hogy a másik eszközre bármilyen console session-t indítottunk volna. Az upgrade procedúra persze az, hogy előbb primary, aztán a secondary VSX tag indul újra. Ami még szempilla rebegtető volt, hogy VSX failover kevesebb mint 300ms alatt kiesést okozott egy komplex L2 és L3-ot tartalmazó hálózatban. Ez Enterprise kategóriában lenyűgöző teljesítmény.

DataCenter InterConnect (professional)
Röviden ugyanaz volt az előadás lényege mint BGP-EVPN-nél (Day 1 és Day 2-ben leírtam ugyanaz volt az előadó is), a lényeg DCI-re BGP-EVPN-t és VXLAN-t használj!!! ComwareOS alapú Aruba switch-en támogatott... Itt most azért sem kezdek bele nagy litániába a BGP-ről meg Overlay-Underlay hálózatról, mert külön bejegyzést szánok neki gyártótól függetlenül...
Deep dive into User-Based and Port-Based tunneling deployments (expert)
Elfáradtam, és ez már sok volt, így sok mondani valóm nem lesz ezzel kapcsolatban. A lényeg annyi, hogy CLI-ben megmutatták, hogy mi a különbség a user és port based tunneling között, ez leginkább akkor és ott érdekes ha valami hiba, ha troubleshoot-olni kell, ha sikerül valamilyen kis Aruba Demo környezetet ClearPass-al aruba SW-vel és AP-val MC kialakítanom mondjuk félig virtuálisan, akkor ezt a kérdéskört megvizsgálom magam részletesen...


Aztán partytime:

Összefoglalva

Ma változatosra sikerült számomra a rendezvény, reggel sok izgalom után estére elfáradtam így a lelkesedésem is visszaesett, aminek új erőt a holnapi ACSP-re készülés ad...