Ugrás a fő tartalomra

HPE TSS Network view day 1

HPE TSS Network view day 1


Rendhagyó módon, most nem a szokásos témát (Network virtualization) folytatom tovább, ugyanis olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy eljutottam Párizsba a HPE Technology Solutions Summit rendezvényre, ahol a HPE újabbnál-újabb megoldásait ismerhetem meg, és vizsgázhatok is technológia ismeretből. Ezt a írást egyébként Neumann Péter kollégám inspirálta aki Systems/Server/Virtiualization expert-ként network témájú előadásokon is részt vett és vizsgázni is fog Aruba témakörben (Newman üdv a klubban!).

https://newman.cloud/2019/03/11/parizs-hpe-tss-2019/

Keynote(s)
Hálózatos szemmel az első nap első 3 órája nem indult túl izgalmasan, hiszen a HPE és a TSS-t támogató gyártók Keynote-jai nem pusztán az új hálózati technológiákról szóltak közvetlenül, viszont közvetve mégis érdekeltek vagyunk abban, hogy milyen igényeket támasztanak velünk szemben.
Röviden összefoglalva:
DataCenter
  • Gyorsabb CPU, gyorsabb Memória, gyorsabb Storage, nagyobb kapacitás....
Campus
  • Edge compute, Intelligent Edge (IoT)
Aki ennél részletesebben szeretné megtudni miről szólt a 3 Keynote, az olvassa el Newman írását fentebb.

Tehát nekünk nagyobb adatátviteli sebességet, magasabb szintű redundanciát, és még stabilabb rendszereket kell terveznünk és építenünk, természetesen gyorsabban, rugalmasabban és megfelelő robusztussággal. Szerencsére TSS-en gondoskodtak arról, hogy megfelelő számú és színvonalú Networkig témájú előadás is legyen egészen a kezdő szinttől a szakértői kompetenciáig bezárólag.

Aruba Ansible Automation workshop (professional)
Kezdésnek erősen hangzik egy ilyen laborral egybekötött előadásra beülni, de bátrak voltunk és mertünk nagyot álmodni, és jól tettük, ugyanis az előadáson elég jól kifejtették, hogy mi is az Ansible, hogyan kell telepíteni, hogyan kell az aruba plugin-t beilleszteni. Gyakorlatban láthattuk azt, hogy hogyan lehet a hálózati konfigurációt automatizálni, anélkül, hogy a cli parancsokat használtuk volna. Persze nem ez az első ilyen amit láttunk, az Ansible csak annyiban más mint egy ODL, hogy elérhető hozzá egy egészen letisztult, jól kezelhető GUI, amin keresztül kicsit egyszerűbb az Aruba CLI-t YAML vagy JSON formátumra hozni. Persze engem személy szerint bosszantott a YAML, mint leíró nyelv, mert míg C-ben baj volt ha nem ; a sor végén, itt az is probléma ha space rossz helyre kerül... Mindesetre ezen túllendülve sikerrel vettük a LAB-ot és kedvet csináltak egy kis Ansible self-study projekt belekezdésébe. Peszre a lényeg, hogy az Aruba-OS és Aruba-CX Ansible segítségével automatizálható.
Aki már most ég a vágytól és kipróbálná, annak itt vannak a kapcsolódó linkek:

https://www.ansible.com/

https://github.com/aruba/aruba-switch-ansible
https://www.ansible.com/products/awx-project

Deploying an EVPN/VXLAN fabric (expert)

Az előadás, alapvetően arról szólt ami a címben szerepelt, marketing bull...etpointokat mellőzve mondta el a mérnök, hogy hogyan kell összeállítani egy DC-ben jól skálázható robusztus underlay hálózatot (OSPF, ISIS), és felette hogyan lehet kialakítani VXLAN-okat, statikus (ingres replication), illetve dinamikus módon (OVSDB/BGP-EVPN). Alapvetően ez egy technology deepdive volt, amin szerepeltek a konfigurációs példák is, és abszolút mentes volt mindenféle sallangtól. Az saját szemszögemből nézve sok újdonság nem hangzott el mert részleteiben ezt már mi is előadtuk oktatáson, Techtorial-on, persze ettől függetlenül jól összeszedett részletes anyagot tálaltak nekünk, konkrétumokkal alátámasztva, tehát összességében jó volt, és jó látni, hogy az HPE Aruba is támogatja a hálózat-virtualizáció megvalósítását.

Aruba AirWave8 Switching Upgrade (professional)
Campus networking témakörben talán az egyik, hanem a legfontosabb feladat az integráció. A single pane of glass érzés járta be az előadás hangulatát, anélkül, hogy ez elhangzott volna szó szerint. Röviden a lényeg, hogy Aruba AP-k és Controllerek mellett az Airwave-ben a switch-eket is lehet menedzselni, és üzemeltetni. Persze még az alábbi feature-k is rendelkezésre állnak:
  • ZTD (Zero Touch Deployment)
A valóban működő ZTD a mérnökök álma, mert nem kell végre 100-ik ugyanolyan konfigot rátölteni az eszközre, csak azért, hogy működjön az architektúrának megfelelően. Ennek Access oldalon van leginkább létjogosultsága, ahol akár a futárral kiküldött switch-et, a takarítónővel segítségével is beüzemelhetjük :), persze komolyra fordítva a szót, sok-sok értékes időt spórolhatunk ezzel, és végre foglalkozhatunk valódi problémákkal ahelyett, hogy a konfig template-be töltünk fel adatokat.
  • Managing

A már felkonfigurált switch-eket, egy felületen tudjuk kezelni, változtatni a beállításokat, módosítani a konfiguráción.
  • Monitoring

Flow alapú monitoring-nak hála már azt is láthatjuk, hogy a szolgáltatások valóban működnek-e a hálózaton, illetve hiba/probléma esetén egyáltalán a hálózaton van-e a gond. A másik vonzat a IT security erősítése olyan flow alapú információkkal, amik végfelhasználóktól érkeznek, így lehetővé válhat a viselkedés alapú analízis, és beavatkozás.

Összefoglalva

Sok hasznos és érdekes információt kaptunk a rendezvényen, a HPE Networking fontos tényező a hálózat-virtualizációban, és mivel végpontokon is jelen van, ezért nem csak megoldásokat, hanem elvárásokat is tud támasztani a hálózat felé.Holnap folytatom... addig is itt egy szép kép (nem rólam)